Smart Cooking • Συνταγές

Τσουρέκι με επικάλυψη σοκολάτας

Χρόνος<br/> Προετοιμασίας Χρόνος
Προετοιμασίας
15 λεπτά
Χρόνος<br/> Ψησίματος Χρόνος
Ψησίματος
50 λεπτά (χωρίς τις αναμονές φουσκώματος)
Μερίδες Μερίδες
για 6 άτομα

01

ΥΛΙΚΑ

  • 60 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη, ή 30 γρ. ξερή
  • 250 ml φρέσκο γάλα, πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 800 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 8 γρ. αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα σε σκόνη
  • 10 γρ. μαχλέπι, κοπανισμένο
  • 50 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. αυγά (περίπου 4 μεσαία αυγά), σε θερμοκρασία δωματίου
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

 

Για την επικάλυψη

  • 2 αβγά χτυπημένα
  • 70γρ αμύγδαλα φιλέ

 

Για το γκαναζ σοκολάτας

  • 150γρ κουβερτούρα
  • 250ml κρέμα γάλακτος

02

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σ ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά και 100 ml από το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  2. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί
  3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο είδη αλευριού με το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι.
  4. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπολ τα δύο είδη βουτύρου, τα αυγά, τη ζάχαρη, το μείγμα της μαγιάς, το υπόλοιπο γάλα και το ξύσμα και τα ανακατεύουμε ελαφρώς.
  5. Ρίχνουμε το μείγμα με τα άλευρα, προσαρμόζουμε στο μίξερ τον γάντζο και ζυμώνουμε για 20 λεπτά, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα, για να μην τινάζεται το αλεύρι έξω από τον κάδο, και στη συνέχεια σε μέτρια προς δυνατή ταχήτητα.
  6. Στο τέλος η ζύμη πρέπει να είναι ομοιογενής, μαλακή και ιδιαίτερα ελαστική, να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και, αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ, να τυλιχθεί σχεδόν όλη γύρω από τον γάντζο.
  7. Σκεπάζουμε τον κάδο με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε σχετικά ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
  8. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια και μετά το καθένα στα δύο.
  9. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαλάκι και στη συνέχεια σε μέτριου πάχους κορδόνια.
  10. Τα ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί, τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε στην άκρη για 30-40 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  11. Τα ξαναπλάθουμε σε κορδόνια, γιατί με το φούσκωμα θα έχουν γίνει πιο στρουμπουλά και θα έχουν συρρικνωθεί ελαφρά.Τα πιάνουμε ανά δύο και τα πλέκουμε πλεξούδες, ενώνοντας τις άκρες της καθεμιάς. Συνολικά φτιάχνουμε 4 πλεξούδες.
  12. Μεταφέρουμε τα τσουρέκια σε μεγάλο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, τα σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη τροφίμων και τα αφήνουμε ξανά στην άκρη για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν.
  13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  14. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και αλείφουμε τα τσουρέκια με το χτυπημένο αυγό και τα αμύγδαλα, προσεκτικά και απαλά για να μην τρυπήσουν και ξεφουσκώσουν.
  15. Ψήνουμε στον φούρνο στους 160°C για περίπου 40 λεπτά.

 


Για το γκαναζ σοκολάτας:

  1. Σε Μπεν Μαρί λιώνουμε την σοκολάτα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
  2. Περιχύνουμε το τσουρέκι όταν αυτό κρυώσει.

Νέο Αντικολλητικό Χαρτί Ψησίματος σε Ρολό

Το Νέο Αντικολλητικό Χαρτί Ψησίματος Sanitas έχει αναβαθμισμένη ποιότητα συγκριτικά με το προηγούμενο Αντικολλητικό χαρτί Sanitas και η μοναδική τεχνολογία multibake που διαθέτει του προσδίσει επιπλέον ιδιότητες για χρήση σε περισσότερα μαγειρικά σκεύη όπως στο τηγάνι και στον ατμό.

Νέο Αντικολλητικό Χαρτί Ψησίματος σε Ρολό